24/04/2014

The Kon-Tiki Museum
in your language!

Kon-Tiki - short history

Kon-Tiki - short history

Kon-Tiki - short history

Kon-Tiki - in finnish

Filmvisningen er i museets kino eller i auditoriet.. Vanlig entre`

Kon-Tiki ekspedisjonen
I 1947 dro Thor Heyerdahl ut på sin berømte balsaflåteekspedisjon fra Peru. Med seg hadde han fem kamerater: Knut M. Haugland, Herman Watzinger, Torstein Raaby, Erik Hesselberg og Bengt Danielsson. Heyerdahl ønsket å bevise at det hadde vært mulig for folk i Sør-Amerika å nå øyene ute i Stillehavet ved hjelp av enkle farkoster.
Etter 101 døgn over åpent hav endte de opp på den idylliske Stillehavsøya Raroia. Dokumentarfilmen gikk sin seiersgang over hele verden og ble tildelt Oscar for beste dokumentar i 1951. Manus og produsent: Thor Heyerdahl, Varighet 67 min på engelsk og 74 min på norsk. Passer best for ungdom og voksne.
Tangaroa ekspedisjonen
Hele livet hadde Olav Heyerdahl hørt fortellinger om sin bestefars utrolige Kon-Tiki ekspedisjon. I 2006 , 60 år etter Kon-Tiki ekspedisjonen, heiser en ny balsaflåte seil utenfor kysten av Peru.

Tangaroa - døpt etter den polynesiske havguden - blir flåten bygget etter Thor Heyerdahls egne nedtegnelser og nyoppdagede skisser av kystindianerenes oltidsflåter. Målet er å prøve å krysse Stillehavet mer presist og raskere enn sin historiske forgjenger. Varighet 58 min, norsk, produsert 2007.
Med lupen på Thor Heyerdahl.

Barn intervjuer Thor Heyerdahl med særlig fokus på miljø. Produsert av Miljødetektivene Blekkulf i samarbeid med Kon-Tiki Museet- Varighet 18 min - Passer for barn.
Ra ekspedisjonene
Med Ra ekspedisjonene viste Thor Heyerdahl at det kunne også ha vært kulturkontakt mellom Amerika og Afrika. Med sivbåtene krysset igjen Thor Heyerdahl et nytt verdenshav med primitive farkoster. Denne gang med et internasjonalt mannskap. Folk med ulik religiøs, kulturell og politisk bakgrunn greide å forenes om samme mål.
Man fant også oljeklumper i havet og Thor Heyerdahl ble bekymret og skrev brev om dette til FN. Dette førte blant annet til at det ble forbud mot at supertankerne kunne tømme sine ballast tanker i åpen sjø.
Regi Arne Hjeltnes. Varighet 24 min. Passer så absolutt for hele familien.
Kon-Tiki over tidens hav.
Denne dokumentaren forteller om Heyerdahls kamp for å få i stand Kon-Tiki ekspedisjonen, om de seks flåtefarerenes fantastiske ferd over Stillehavet. Filmen fokuserer også på den voldsomme mediainteressen som fulgte og Thor Heyerdahls lange og seige kamp for å få resultatene av ekspedisjonene anerkjent i de vitenskapelige kretser. Produsent Aage Aaberge- nå aktuell som produsent av ny "Kon-Tiki film". Regi Morten Kolstad, Varighet 52 min. Anbefalt for alle
Äventyreren
Thor Heyerdahl blir i denne filmen intervjuet av den kjente programlederen Fredrik Belfrage, med tilbakeblikk på Heyerdahls mange ekspedisjoner. Mange fine filmklipp. Norsk/svensk, Sebrafilm. Varighet 44 min. Anbefalt for alle
Thor Heyerdahl THE KON-TIKI MAN Billett til paradiset

Thor Heyerdahl reiste til Stillehavsøya Fatu-Hiva med sin unge kone i 1937. I måneder levde de som Adam og Eva i paradiset, uten penger, våpen eller matforsyninger. Gradvis begynte dette "tilbake til naturen" -eksperimentet å utvikle seg til det store spørsmålet; Hvordan var disse øyene blitt befolket.

Etter andre verdenskrig hvor Thor Heyerdahl blant annet var med å befri Finnmark fra tyskerne tok han opp tanken om Polynesias historie. Han bygde Kon-Tiki flåten med balsastokker fra Ecuador og gjennomførte en flåteferd på 800 mil på 101 døgn i åpen sjø. Slik startet en av de mest berømte forskningsreiser i den maritime historie, Kon-Tiki ekspedisjonen. Dokumentar. Anbefalt for alle. Sebrafilm. Varighet 52 min.
Thor Heyerdahl THE KON-TIKI MAN -Den trolldomsaktige Påskeøya

Kon-Tiki ekspedisjonen hadde overbevist Thor Heyerdahl om at Sør-Amerika måtte ha hatt innflytelse på Polynesias tidligere befolkningshistorie. Fast besluttet på å understøtte sin teori ble det nå ekspedisjoner til Galapagos og ikke minst til den mest avsidesliggende og mystiske av alle øyer - Påskeøya.

Thor Heyerdahl forsket på hvordan de enorme steinstatuene hadde blitt laget, flyttet på og reist. Thor Heyerdahl lyttet til øybefolkningen hadde å fortelle om deres historie som nesten var glemt. Det tok Thor Heyerdahl flere ekspedisjoner til Påskeøya for å avsløre øyas spennende historie.Dokumentar. Anbefalt for alle. Sebrafilm. Varighet 52 min.
Thor Heyerdahl THE KON-TIKI MAN - Reeds in the wind

Thor Heyerdahl hadde vanskelig for å akseptere den rådende teorien om at de storslagne sivilisasjonene i Sentral og Sør-Amerika - inka, azteker og maya - var blitt utviklet helt isolert fra den øvrige verden. Han fant for mange likheter med den egyptiske kulturen og den mesopotamiske til at det kunne være en tilfeldighet. Kunne det ha vært kontakt via sjøveien?

I mai 1969 la Thor Heyerdahl ut med sitt internasjonale mannskap fra Safi i Marokko med sivbåten Ra. Målet var å vise at denne type farkoster kunne vært benyttet for å krysse Atlanterhavet før Colomus tid . En konstruksjonsfeil førte til forlis like utenfor Barbados. Men året etter seilte den besluttsomme Thor Heyerdahl ut fra samme havneby med Ra II. Dokumentar. Anbefalt for alle. Sebrafilm. Varighet 52 min.
Thor Heyerdahl THE KON-TIKI MAN - Kulturens vugge

For cirka 5000 år siden oppsto 3 store sivilisasjoner rundt elvemunningene ved Nilen, Tigris og Indus. Hva var det som hadde forårsaket dette plutselige spranget i den menneskelige utviklingshistorie på tre vidt forskjellige steder samtidig? Kunne ferdsel sjøveien være noe av svaret. I 1977 bygde Thor Heyerdahl det største sivskip som hadde sett verdens lys på mer enn tusen år. Med Tigris ville han vise at det kunne ha vært kulturkontakt sjøveien i det Indiske hav.

I rundt 5 måneder seilte Tigris i det Indiske hav. På grunn av krighandlinger mellom Etiopia og Somalia kom de ikke lenger enn til Aden-bukta og måtte ankre opp i Djibouti. Her valge Thor Heyerdahl å sette fartøyet i brann i protest over at stormaktene drev med storstilt våpensalg til hvert sitt land i den pågående konflikten, slik at denne ble langt mer grusom enn nødvendig. Dokumentar. Anbefalt for alle. Sebrafilm. Varighet 52 min.

Thor Heyerdahl THE KON-TIKI MAN - Før begynnelsen

Filmingen av "The Kon-Tiki Man" førte Thor Heyerdahl til Peru. Her kom han i kontakt med et område hvor det fantes 26 enorme pyramidelignende strukturer som Heyerdahl selvsagt ble interessert i. Disse hadde aldri tidligere blitt utforsket. Thor Heyerdahl var nå 75 år gammel og han satte i gang organiseringen av et utgravingsprosjekt som på denne tiden var det største i verden.

Også her mente Thor Heyerdahl å finne bevis for kulturkontakt mellom fastlandet i Sør-Amerika og øyene i Stillehavet. Et tempelrelief som Kon-Tiki Museet har en avstøpning som viser blant annet fuglemenn, veldig lik dem man finner på Påskeøya.
Dokumentar. Anbefalt for alle. Sebrafilm. Varighet 52 min.