Betraktninger rundt "Kon-Tiki filmen"
Palace Hotel, Sliema, Malta, mandag 27.06.2011
Tekst og foto; Halfdan Tangen jr, Kon-Tiki Museet
Etter noen varme fine dager i Valletta går nå turen nord på øya hvor det skal filmes på sjøen og etterhvert også i en stor tank. Her er utfordringene mange sier regissør Espen Sandberg som er først ute til frokost denne morgen. Klokken har nettopp passert 07.00.

Espen forteller videre, noe vi selv også har merket, at stemningen blant skuespillere og crew for øvrig er veldig god. ”So far so good”- Det vi har fått gjort her på Malta ser veldig bra ut så langt. Vi filmer i et nytt format digtalt som gir mye bedre detaljer og særlig kvelds- og ettermiddags opptak bli veldig, veldig bra sier Espen.

Men det blir spennende fremover. Det å filme i sjøen er veldig krevende. Kanskje noe av det mest krevende som finnes utenom undervannsfilming. Ja det skal vi jo også gjøre, undervannsfilming.

Foto: Espen Sandberg med regissørvenn Joachim Rønning på settet fredag 24. juni

Det er meldt dårlig vær, kuling de neste dagene så dette blir en utfordring. Espen forlater frokosten for å planlegge neste sett. I dag er det på hotell. Scenen er første møte mellom Thor Heyerdahl og Bengt Danielseon. Bengt traff Thor Heyerdahl i Calla, Peru hvr Kon-Tiki flåten ble bygget i 1947. De trengte sårt en spansktalende mann både til å gjøre seg bedre forstått med bygging og organisering av ekspedisjonen. Det ender da også med at Bengt Danielseon blir med på ekspedisjonen. De trengte en sjettemann for at vaktene om bord ikke skulle bli for lange. Så det passet bra også på det viset. Etter Kon-Tiki ekspedisjonen ble Bengt Danielsen så glad i Stillehavet at han bosatte seg der og stiftet familie.
Neste mann til frokostbordet er produsenten, Aage Aaberge. Aage er også godt fornøyd så langt. Men han vet som den ringrev han er innen filmbransjen at farene og overraskelsene lurer bak neste bølge. Vi flytter hotel og det neste stedet er slett ikke så lukrativt som det her i Sliema hvor attraksjoner og tilbud står i kø rundt en.

Vi er forberedt på at noen kan komme til å klage på om det er en lysbryter som ikke virker eller andre detaljer og da vet vi å sette inn med tiltak.

Vi kaller det "brakkesyke" og jeg har vært med å takle det mange ganger. Men utgangspunktet her med skuespillere og crew ser lovende ut. Vi har sjekket og dobbelt sjekket referanser på alle som er med oss. Vi har islendinger, dansker , en svenske og ikke mange andre nasjoner i the Kon-Tiki group som totalt teller 60 personer. Utfordringene er mange men vi er ved godt, ja så absolutt godt mot. Det vi har gjennomgått av filmmateriell til nå ser lovende ut sier Aage, ser på klokken og er på vei ut til nye oppgaver.Foto: Produsent Aage Aaberge er fornøyd så langt. Her på "Kon-Tiki flåten" lørdag 25 juni
Broderskap
”Erik Hesselberg” (Odd Magnus Williamson ) er kommet til frokost han også. "Erik" er opptatt av at skuespillerne kjente hverandre ikke så godt fra før og det gjorde jo heller ikke ”kon-Tiki gjengen" – Det er en fordel for da lærer vi jo hverandre underveis og kjenne og har stadig nye historier som virker friske å by hverandre. Jeg mener at vi er etter hvert blitt til et broderskap med usynelige bånd, sier "Erik". Vi har jo da også en felles utfordring og press. Både på budsjett og forventninger som vi kan snakke med hverandre om og som kanskje ikke alle andre utenforstående kan forstå så lett. For å understreke samhldet forteller "Erik" videre - I går reiste "Torstein Raaby" (Jakob Oftebro til Norge for avslutte en TV-serie. Det ble liksom et vakum når han dro. Men han kommer jo snart tilbake tilføyer "Erik"
I trygge hender - gruer seg litt til redningssenen
Knut Haugland (Tobias Santelmann) må også ha frokost. Han har sterke meninger om trgghet mellom skuespillere og regissører. Vi er i så absolutte i trygge hender. Regissørene tar mange opptak fra ulike vinkler og etterhvert lærer vi oss hvilke vinkler de egentlig i utgangspunktet har bestemt seg for. Vi samtaler mye og blir hørt. Vi lærer oss også å kjenne litt hvordan regissørene ønsker seg det. På den måten blir det enklere å gi full konsentrasjon der det gjelder. Samspillet mellom regissører og skuespillere er veldig, veldig bra.

En stor utfordring er at alle scener tas også på
engelsk. Det er en stor utfordringer. Fra starten følte jeg at jeg hadde 10 kameler i munnen, sier "Knut". Men det skal gå seg til. Jobber mye med det nå , fremholder "Knut". Når det gjelder høydepunkter som skuespiller i filminnspillingen, ønsker "Knut" å være "bare "mannskapet på flåten, ja hvor det bare er oss og kamera er 100 vis av meter unna- helt fri - en søken av å være den ekte ”kon-Tiki gjengen” – veldig kult - bra mental trening å teste det litt ut.

På den andre siden - en stor utfordring er å redde "Herman" fra drukningsdøden. (Underveis på Kon-Tiki ekspedisjonen gikk Herman Watzinger over bord og flåten hadde så stor fart at Herman greide ikke å ta igjen flåten. Og ikke kunne de stoppe den heller. En snarrådig Knut Haugland tok til seg en taustomp å stupte uti det frådene vannet og nådde igjen Herman. Det gikk bra med et nødskrik) Som skuespiller vet jeg jo at jeg må gjøre denne scenen mange ganger og så troverdig som mulig. Har trent litt men er jo ikke verdens beste svømmer, sier "Knut " og legger til, men jeg merker det nok på regissørene når de har den kameravinkelen som de ønsker og da skal jeg gi bånn pinne.

En solid flåte
Kanskje var det slik at det oppsto noe gnisninger mellom Thor Heyerdahl og Herman Watzinger på Kon-Tiki ferden. I den tiden (1947) var det uansett slik at man la "lokk på slikt" sier "Herman" (Anders Bassmo) som skal reddes av "Knut" der ute på havet om ikke alt for mange dager slik det skjedde på Kon-Tiki ferden i virkeligheten. Flåten som blir brukt føles veldig trygg. Nå er det jo slik at "kon-Tiki flåten" er tuftet på stokker fra balsaflåten Tangaro som Olav Heyerdahl, sønnesønn av Thor Heyerdahl og andre krysset Stillehavet med i 2006. Det er jo veldig spennende da at den flåten vi spiller inn filmen på faktisk , iallefall balsastokkene, har vært over Stillehavet og så med sønnesønn til Thor Heyerdahl attpåtil. Olav Heyerdahl har vært med som rådgiver i byggingen av flåten og ellers kommet med mange tips om hvordan det faktisk er å være utpå havet så lenge. Selv om flåten er ganske stor så er det jo en lang tur. Den originale besetningen i 1947 tilbakla, 101 døgn på få kvaderatmeter .

Se flere bilder fra Kon-Tiki Museets utsending på Malta juni 2011!


Kon-Tiki Oscar 1951 - 2011

Utstillingen "Kon-Tiki Oscar 1951 - 2011" som nå er å se på Kon-Tiki Museet handler om hvor viktig det var for Thor Heyerdahl å vinne Oscar i 1951 for beste dokumentar. Utstillingen har også et fremtidsperspektiv i seg og vil vil følge utviklingen iog tilblivelsen av den nye "Kon-Tiki" filmen..Kon-Tiki reklamefilm konkurranse 2011

Er Er du interessert i film, ikke eldre enn 20 år og vil delta i konkurranse om å lage en reklamefilm om ny "Kon-Tiki" film