24/04/2014

The Kon-Tiki Museum
in your language!

Kon-Tiki - short history

Kon-Tiki - short history

Kon-Tiki - short history

Kon-Tiki - in finnish

PLASTIKI - I THOR HEYERDAHLS KJØLVANN


Lørdag 20 mars startet miljøskipet Plastiki fra San Fransisco med kurs for Sydney inspirerert av Thor Heyerdahls Kon-Tiki ekspedisjon. Prosjektet Plastiki ledes av polfarer og miljørforkjemper David de Rothschild, bak roret står den erfarne skipperen Jo Royle og Plastikis dykker er Thor Heyerdahls barnebarn, den flåtevante nordmannen Olav Heyerdahl.

Plasstiki er en 60 fots stor katamaran laget av 12,500 resirkulerte plastflasker (av srPET plast). Dette helt unike designet er laget av 100% resirkulerbart materiale Budskapet er klart og tydelig: vårt forbruk av plastflasker og annen plast som ikke gjenvinnes kan ikke fortsette. I USA alene produseres over 15 milliarder pund plastflasker hvert år. Kun 1 milliard av disse gjenvinnes. Resten ender blant annet opp på klodens usynlige søppeldynger, utenfor synsvidde og utenfor bevissthet, langt fra land.

Den 60 fot lange seilbåten er et flytende eksempel på at det går an å resirkulere: skroget består av 12 500 flasker, masten er bygget av et avdanket rør og seilet er laget av resirkulert tøy. Miljøskipet er dessuten utstyrt med en hel del nyskapende løsninger, blant annet ergometersykler som produserer strøm til båtens batterier og en egen organisk grønnsakshage.

Plastiki skal seile 11,000 nautiske mil og dokumentere alt plastskrot de finner. Båten har med seg et filmteam og mannskapet blogger underveis - følg ferden på www.theplastiki.com

Olav Heyerdahl, sønnesønn til Thor Heyerdahl deltar som mannskap på ekspedisjonen. Han krysset Stillehavet med balsaflåten Tangaroa i 2006. Den seilte i Kon-Tikis kjøvann. Olav seiler som representant for Heyerdahlfamilien og Kon-Tiki Museet.

Han og Plastiki ekspedisjonen vil være en del av en ny utstilling på Kon-Tiki Museet som feirer 40 års jubileum for Ra IIs vellykkede seilas over Stillehavet, 1970-2010. Heyerdahls Ra ekspedisjoner markerte begynnelsen på den globale kampen mot forurensning av verdenshavene.

Se hva CNN skiver:

Les Plastiki ekspedisjonens pressemelding før seilasen startet


hva skjer på Kon-Tiki Museet?

Kon-Tiki Museet har nå laget en egen Facebook gruppe. "Hva skjer på Kon-Tiki Museet - Thor Heyerdahl`s forskningsstiftelse".

Melder du deg inn i gruppen vil du få førstehåndskjenneskap til nyheter og aktiviteter ved Kon-Tiki Museet i tiden fremover

 GAMLE NYHETER FRA KON-TIKI MUSEET - KLIKK HER