18/04/2014

The Kon-Tiki Museum
in your language!

Kon-Tiki - short history

Kon-Tiki - short history

Kon-Tiki - short history

Kon-Tiki - in finnishThor Heyerdahl- Mannen og verden.
Ragnar Kvam jr.

Thor Heyerdahl torde å stille spørsmål som ingen andre gjorde. Han ønsket at hans ekspedisjoner skulle bringe mennesker og kulturer nærmere hverandre.

Mannen og havet ble en bestselger. Biografien fulgte Thor Heyerdah til og med Kon Tiki-ekspedisjonen i 1947.

Thor Heyerdahl erobret verden -- som forfatter, som fremragende kommunikator, som tidlig miljøforkjemper og som leder for en rekke berømte ekspedisjoner.

Mannen og verden tar leseren med til Galapagos, Påskeøya og frem til og med den første Ra-ekspedisjonens dramatiske forlis.

Boken har en rekke avslørende nyheter både om privatpersonen Thor Heyerdahl og om ekspedisjonslederen og vitenskapsmannen.

Foto: Ragnar Kvam jr i samtale med Nitimens mann Pål Thoresen 20 november 08. Programmet ble sendt i Nitimen lørdag den 22 november


Les pressekonferanse-foredraget til Ragnar Kvam jr`. (Anbefales)
Biografien om Thor Heyerdahl bind II
Nedenfor noen spørsmål til forfatteren Ragnar Kvam jr:

”Det er det største øyeblikk i Thor Heyerdahls liv. Alle lever, de er fremme. Han har bevist at solguden kunne seile over havet. De graver et lite hull og planter kokosnøtten” – avslutningen i biografien del 1, som du skrev i 2005 Thor Heyerdahl – mannen og havet.

1. At de lyktes med Kon-Tiki ferden må vel ha endret Thor Heyerdahls liv for alltid, er det et tema du har tatt opp i boken? I så fall på hvilken måte?

Ferden med Kon-Tiki i 1947 forandret Thor Heyerdahls liv. Den gjorde ham både verdensberømt og rik. Det meste av formuen han tjente på boken om Kon-Tiki brukte han på nye ekspedisjoner. Med ekspedisjonen til Påskeøya og boken Aku-Aku befestet han sin posisjon ute hos publikum. Men i den vitenskapelige verden hadde han vanskeligere for å vinne frem. Først i 1961 ble han anerkjent som vitenskapsmann. Men om teoriene hans råder fortsatt stor uenighet.
Ragnar Kvam jr


Kon-Tiki Museet åpner en ny utstilling siste søndag i mai som vil stå ut september 2009. Denne vil basere seg i stor grad på innsamlede Tiki-effekter fra restauranter og barer verden over.
Først på 30-40 tallet poppet det opp restauranter og barer med preg fra Stillehavet. Etter Kon-Tiki ferden fikk de et mer felles navn; Tiki.

2. Har du med noe av dette i din nye bok- at faktisk Kon-tiki ferden var med å prege mote, musikk og baropplevelser i USA og også i andre deler av verden? Har du noen oppfatning av hvordan Thor Heyerdahl selv så på dette?

I boken konsentrerer jeg meg først og fremst om Thor Heyerdahls liv. Jeg går ikke inn på de moter og trender navnet Kon-Tiki skapte. Heyerdahl motsatte seg alltid at ekspedisjonene han gjennomførte, ble brukt i reklameøyemed. Han var redd det ville gå utover ekspedisjonenes vitenskapelige budskap.

Han kunne sikkert ha solgt Kon-Tiki-navnet for millioner til sponsorer. Men det ville han ikke. At noen kalte opp en bar eller restaurant etter Kon-Tiki, tok han som en komplement.
Ragnar Kvam jr

3. I korte trekk hvilket tidshorisont handler den nye boken om. Slutter den med Tigris- ekspedisjonene?


Bind II tar for seg tiden som faller mellom Kon-Tiki-ekspedisjonen og avslutningen av ekspedisjonen med sivbåten Ra. (1947-1970)
Ragnar Kvam jr


4. Som forfatter av biografien i 3 deler om Thor Heyerdahl, hva er det mest oppsiktsvekkende du kan fortelle litt om i del II -Thor Heyerdahl – mannen og verden?


Det overlater jeg til leserne å bedømme.
Ragnar Kvam jr.