19/04/2014

The Kon-Tiki Museum
in your language!

Kon-Tiki - short history

Kon-Tiki - short history

Kon-Tiki - short history

Kon-Tiki - in finnish

Hvem var Knut Haugland?
"Tungtvann og Kon-Tiki. Knut Hauglands eventyrlige liv".

Bildeforedrag på Kon-Tiki Museet
Onsdag 20. mars kl. 18.00 – 20.00

Inngang kr 50,--

Svein Sæter har skrevet boken Operatøren – en bok om motstandsmannen og Kon-Tiki mannen. Svein holder foredrag om dette i museet

To store bragder gjorde Norge verdenskjent i etterkrigstida: Tungtvannsaksjonen og Kon-Tiki-ekspedisjonen. Knut Haugland var med på begge.

Først 90 år gammel fortalte han sin historie, i boka "Operatøren". Forfatteren Svein Sæter forteller om Knut Hauglands famtastiske liv på Kon-Tiki Museet onsdag 20. mars.

Knut Haugland var den siste gjenlevende av deltakerne på Kon-Tiki da han døde i romjula 2009, 92 år gammel. Heldigvis rakk han å fortelle. Høsten 2007 startet han et samarbeid med forfatteren Svein Sæter, som resulterte i boka "Operatøren. Knut Hauglands egen beretning".
- Knut var en svært beskjeden mann, som utrettet fantastiske ting. Bare krigsinnsatsen er helt enestående. I tillegg kommer så eventyret Kon-Tiki, sier Svein Sæter.
- Knut ble kjent med Thor Heyerdahl under krigen, og takket øyeblikkelig ja da han fikk tilbud om å seile over Stillehavet på ei flåte i 1947. Han var nedkjørt etter knallharde krigsår. Kon-Tiki ble en ny start for ham. Knut sa til meg at "jeg gikk om bord på Kon-Tiki som et vrak, og kom på land som et nytt menneske".
Knut Haugland var av stor betydning for at Kon-Tiki fikk sitt eget, verdensberømte museum. Han ledet arbeidet med å bygge museet, og var direktør der i mer enn 40 år. Mye av arbeidet ble gjort på fritida!
Boka "Operatøren" gjorde stor suksess blant kritikere og lesere da den kom høsten 2008. Da den ble presentert på Litteraturhuset i Oslo, reiste alle i den fullsatte salen seg og klappet for Knut Haugland. Det var et gripende øyeblikk for den aldrende hedersmannen. "Jeg er jo bare en beskjeden gutt fra Rjukan", sa han - treffende - om seg selv.
På museet forteller Svein Sæter i ord og bilder, under tittelen "Kon-Tiki og Knut". Flere av bildene er fra Knut Hauglands private album og krigsarkiv.