Galapagos expedisjonen

Thor Heyerdahl mente at Sør Amerikansk Indianere kunne ha reist fra Peru eller Ecuador ut til de Polynesiske øyene. Med Kon-Tiki viste han at dette var mulig.

“Hvorfor har ingen indianere kommet til Galapagos øyene? “, spurte motstanderne som hevdet at det ikke var tydelige tegn etter Sør Amerikanske Indianere på Galapagos? For Thor Heyerdahl var et slikt spørsmål en direkte utfordring. Han organiserte kjapt en liten eks­pedisjon med arkeologene Arne Skjølsvold og Erik Reed, og den 19. januar i 1953 landet de på øya Floreana. I løpet av to måneder og gravning på fem steder på Floreana, Santa Cruz og Santiago hadde de tre mennene samlet over 1988 keramikkskår, 1 keramikkfløyte, 4 biter flint, 1 bit obsidian og 2 andre gjenstander som viste at øyene hadde vært besøkt både i historisk og forhistorisk tid.

Tilbake i Ecuador foretok Heyerdahls ekspedisjonsgruppe eksperimenter med ”guara”-senterbord. Senterbord var et system for navigasjon av flåter som inkaene tidligere hadde brukt. Den glemte teknikken med å seile opp mot vinden med slike senterbord, som var prøvd, ikke forstått under Kon-Tiki-ferden, ble nå gjenoppdaget. Eksperimentene viste at søramerikanske flåtefarere kunne endre kurs og vende opp mot vinden så nøyaktig som noen daværende europeisk seilskute. En dokumentarfilm og en vitenskapelig avhandling ble resultatet av denne ekspedisjonen.

Hadde Thor Heyerdahl med sine funn bevist at Sør Amerikanske indianere hadde kommet hit i forhistorisk tid? Nei - Det var ikke så enkelt.

Boplassene som arkeologene hadde funnet manglet klare lag på lag. Med keramikken nederst og historiske gjenstander på toppen. Her lå alt sammen i et 10-15 cm tykt lag rett under torven på de forblåste øyene. Noen funn var uten tvil fra før-Europeisk tid, men mye kunne også være produsert i historisk tid. Kanskje sjørøverne som gjemte seg her på 1600-tallet hadde etterlatt seg Peruviansk keramikk?

Det har vært gjort utallige utgravninger i Peru og Ecuador siden Thor Heyerdahl tok med seg arkeologene Arne Skjølsvold og Erik Reed til Galapagos. Arkeologer fra Australia og Kon-Tiki Museet dro også tilbake til Galapagos i år 2000, men fant ikke ytterlige daterbare bosettinger. Enten hadde Skjølsvold og Reed funnet alt som var der eller så hadde utvikling og bosetting fjernet sporen som en gang hadde ligget i jorden.

Direkte datering av selve keramikken, slik at vi vet når den ble produsert, er i dag den eneste måten å avgjøre om disse funnene er rester etter sjørøvere eller om de stammer fra Peruvianske og Ecuadorianske fiskere i før-Europeisk tid. Analyser av dette pågår i disse dager med støtte fra Kon-Tiki Museet.

Hvis mesteparten av keramikken som Heyerdahl og de andre fant er fra tiden før Spanierne kom til Sør Amerika, så må disse restene være fra forhistorisk tid. Hvis mesteparten av keramikken er fra historisk tid, er det sannsynlig at Europeiske båter også har tatt med seg de keramikkbollene som definitivt er fra før-Europeisk tid. Man avventer resultatene..

 

Åpningstider

Nov - feb: 1000 - 1600
Mar - mai: 1000 - 1700
Jun - aug: 0930 - 1800
Sep - okt: 1000 - 1700

Stengt
24,25,31. des. 1. jan. 17. mai

Voksne     
kr 100,-
Barn 6-15 år   kr 40,-
Familier*   kr 200,-
Grupper** pr.pers   kr 60,-
Student/honnør   kr 60,-

* 2 voksne og inntil 5 barn
** minimum 10 personer

Kon-Tiki Museet har også felles billett m Frammuseet og Norsk Maritimt Museum. les mer.

Museet er stengt følgende datoer:
24. desember
25. desember
31. desember
1. januar
17. mai

Skoleelever pr.pers            kr gratis
inntil 30 elever*   kr gratis
inntil 50 elever*   kr gratis
Foredrag/Omvisning   kr 500,-

* Inkluderer 2 lærere

Museet er stengt følgende datoer:
24. desember
25. desember
31. desember
1. januar
17. mai

Nye tilbud