25/04/2014

The Kon-Tiki Museum
in your language!

Kon-Tiki - short history

Kon-Tiki - short history

Kon-Tiki - short history

Kon-Tiki - in finnish


Thor Heyerdahl - Kon-Tiki and the Value of an Oscar
Halfdan Tangen jr
Kon-Tiki MuseetForedraget tar for seg Thor Heyerdahls oppvekst i Larvik og hans reise til Stillehavet i 1937/38 med sin kone Liv. Det var her han fikk ideen om at øyene i Fransk Polynesia kunne ha blitt befolket fra Sør-Amerika. Han ble ikke trodd. Derfor bygde han balsaflåten Kon-Tiki og satte ut fra Callao, Peru 28 april 1947. Fra den inntil nå ikke publiserte loggboken hans berettes historien med unike bilder og filmklipp.

28 . mai 1947, begynte Thor Heyerdahl å skrive på boken Kon-Tiki, en bok som etterhvert skulle nå alle verdenshjørner , oversatt sm den er til 70 språk og solgt bortmot 100 millioner kopier.

Mye av grunnen til dette var at Thor Heyerdahl og hans mannskap filmet mens de seilte over Stillehavet og laget en film som i 1951 stakk av med Oscar for beste dokumentar.

Oscaren ga boken et kraftig løft og ga Thor Heyerdahl økonomiske muskler til å legge ut på nye ekspedisjoner; til Galapagos, Påskeøya. Heyerdahl hadde skjønt filmens makt og laget flere filmer og flere bøker kom. Boken Aku Aku som han skrev delvis på Påskeøya ble også en internasjonal bestselger.

Det ble flere ekspedisjoner. Ra ekspedisjonene i 1969/70 hvor Heyerdahl hadde med en egen mann som bare hadde i oppgave å filme uansett hva som skjedde. Bok ble det av dette og filmen om Ra ekspedisjonen ble nominert til Oscar.

Thor Heyerdahl seilte også i det Indiske hav med Tigris som valgte å sette fyr på i protest mot stormaktenes innblanding i de fattige lands krig i området. Thor Heyerdahl døde 18 april 2002 men historen lever videre


Mang en filmprodusent ønsket å lage en ny film om Kon-Tiki ekspedisjonen. En virkelig storfilm. Hvordan det gikk til at den kjente bristiske produsenten Jeremy Thomas fikk mulighetene til å sette i gang med dette vil du få høre om i foredraget. Videre at det skulle bli en norsk/britisk produksjon er ny historie.

Og 24 august ble den nye "Kon-Tiki satt opp på alle kinoer i Norge etter innspillninger i en rekke land. Første filmhelg ble den sett av 157.000 og dermed den mest sette norske filmhelg noen sinne. I foredraget vises bilder tatt på Malta under innspillningen, tatt av Halfdan Tangen jr.
Foredraget består av både stillbilder og filmklipp.

Foredraget har blitt gjennomført i 2011 i Tyskland, England, Russland, Tenerife, Holland og i 2012 i Croatia og Sverige. I Norge i Kristiansand, Haugesund, Larvik og Trondheim.
Foredraget har vært benyttet før visning av den originale Kon-Tiki filmen og til utstillingen Thor Heyerdahl-Kon-Tiki and the Value of an Oscar.

Mer om utstillingen og gjennomføringen av denne i inn og utland

Foredraget kan bestilles enten som et ledd i et event på Kon-Tiki Museet eller utenfor Kon-Tiki Museet. Henvendelse til Halfdan Tangen jr, Kon-Tiki Museet

Foto til venstre: Skuespiller Paal Sverre Walheim Hagen spiller Thor Heyerdahl i den nye "Kon-Tiki " filmen. 18 juni 2011 er han på museet og får tillatelse til å gå på selve Kon-Tiki flåten. Etterpå utbryter han "Utrolig, utrolig - Nå er jeg klar for oppgaven" - 3 dager senere starter innspillingen av filmen på Malta.

28. april 1947 - avreisedagen for Kon-Tiki ferden filmes på Malta 23 juni 2011 med 500 statister. Foto Halfdan Tangen jr, Kon-Tiki Museet. Mer om den nye Kon-Tiki filmen.


.