18/04/2014

The Kon-Tiki Museum
in your language!

Kon-Tiki - short history

Kon-Tiki - short history

Kon-Tiki - short history

Kon-Tiki - in finnish

Miljølegenden Erik Dammann med robåt til Tall Ship Race
Akkurat nå ( 20 juli 2010) er kanskje vår mest kjente miljølegende på rotur mellom Oslo og Kristiansand. Han skal til Kristiansand og være med på Tall Ship Race. Erik Dammann er nominert til Erik Bys minnepris – en pris for å hedre arbeid mot likegyldighet og passivitet. Prisen deles ut i Kristiansand fredag 23 juli. Erik Dammann stiftet i 1974 organsiasjonen ”Fremtiden i våre hender” basert på sin egen bok med samme navn. Han har utgitt en rekke bøker og arbeidet hardnakket for miljøsaken og for samarbeid på mange plan.

Erik Dammann fikk sin fulle tillitt og støtte fra Thor Heyerdahl til opprettelsen av ”Fremtiden i våre hender”. Heyerdahl hadde noen få år tidligere observert at verdenshavene var i ferd med å bli faretruende forurenset. De hadde begge et veldig engasjement. Etter hvert ble de også personlige venner. De hadde mye felles tankegods. Samarbeid på tvers av politikk, kultur og religion var forankret i dem begge. Miljøarbeid ikke minst! I år er det 40 år siden Thor Heyerdahl viste at det var mulig å krysse Atlanterhavet med en sivbåt og sommerutstillingen om ekspedisjonen fra 1970 fokuserer på dette og ikke minst Thor Heyerdahl`s miljøengasjement. Det var ute i Atlanterhavet at Heyerdahl ble oppmerksom på at havet var forurenset. Thor Heyerdahls miljøengasjement etter dette ble massivt. Kanskje smittet engasjementet mellom dem, og forsterket deres innsats.

Erik Dammann har rodd til Kristiansand før. Dette har ikke vært noe problem. Min kone og jeg har gjort dette mange ganger. Kanskje ikke først og fremst for å spare miljøet. Gleden av å ro. Bruke kreftene og kjenne seg i ett med naturen. Det er en intens livsopplevelse forteller Dammann på telefonen fra Sandefjord til oss på Kon-Tiki Museet. Han vil gjerne ro til Kristiansand. Men det er mye motvind. Mer motvind enn før. Klimaforandringer? Også om morgenen da vi tidligere kunne legge mange sjømil bak oss, står vi nå i stampe. Men alt er ikke i stampe. Erik Dammann forteller at han har tro på den nye generasjonen. Jeg ser flere kanoer, kajakker enn før. Kanskje er det slik at også de unge er begynt å skjønne at man har det bra i nærkontakt med naturen og miljøkreftene. Det ville også Thor Heyerdahl ha satt pris på.
Og Heyerdahl og Dammann møtes også på annet felt. Thor Heyerdahls barnebarn, Olav Heyerdahl kjent ikke minst fra Tangaroa og Plastiki har slått rot med. Ja nettopp Anja datter av Erik Dammann.
Erik og kona Ragnhild bytter på å ro. 20 minutter hver.
Foto: Privat

Halfdan Tangen jr/Kon-Tiki Museet (20 juli 2010)Se også:
http://www.nrk.no/nyheter/distrikt/sorlandet/1.7216881

http://www.boarding.no/

http://www.boarding.no/art.asp?id=42534

http://www.viddi.no/sandefjord

http://hsmai.no/tag/clarion-collection-hotel-folketeateret/


http://www.ntbinfo.no/pressrelease/detail.do?pressId=15635&type=mostread&searchKey=dc79c8d8-9474-11df-91c8-5d17b296b459&timeRangeId=0&pageIndex=1