16/04/2014

The Kon-Tiki Museum
in your language!

Kon-Tiki - short history

Kon-Tiki - short history

Kon-Tiki - short history

Kon-Tiki - in finnish

PRESSEMELDING
OG INVITASJON TIL PRESSEKONFERANSE TORSDAG 12. AUGUST KL. 11.00

KABANG 2010: NORDIC ORIGINS EXPEDITION
Kon-Tiki Museet - 11. august kl. 14.00

Steinalderbåten fra Thailand til Oslo i morgen!

Torsdag 12. august seiler en kabang inn til kaien ved Bygdøynes i Oslo. Kabang er en utspent stokkebåt med seil av palmeblader. Den representerer en båttype som har vært i bruk i tusener av år over store deler av verden.

Et mannskap av nordmenn og representanter fra Mokenfolket, en gruppe sjønomader fra grensetraktene mellom Thailand og Myanmar (Burma), har i sommer seilt norskekysten fra Kristiansand til Oslo. Formålet har vært å skape kulturmøter mellom et sørøstasiatisk sjønomadefolk og norsk kystkultur.

Seilasen har også vært et maritimt-historisk eksperiment. Mokenfolkets teknologi har klare paralleller til maritimteknologi i forhistorisk tid i nordiske farvann. Båtens møte med norsk bølgeklima er derfor egnet til å gi innsikt i sjøveis ferdsel langs vår egen kyst i et langt tidsperspektiv.

Kabangen legger til ved Kon-Tiki Museet og Norsk Maritimt Museum den 12. August kl. 11. Vi ønsker pressen velkommen til en pressekonferanse der resultatene fra ekspedisjonen og seilasen fra Kristiansand presenteres.

Samme dag åpner Norsk Maritimt Museum en ”hot spot”-utstilling om Mokenfolkets bruk av kabanger. Der vil man også lære mer om hvilket press deres levevis står under. Utstillingen reiser også spørsmålet om denne seilasen kan gi innsikter til nordisk arkeologi og historie.

Prosjektet er organisert av Kon-Tiki Museet, Norsk Maritimt Museum og filmproduksjonsselskapet Ten Thousand Images. Ekspedisjonen vil munne ut i en dokumentarfilm som har premiere under Filmfestivalen ”Early Man and the Ocean” på Bygdøynes 23. September 2010.PROGRAM

kl. 11.oo Kabangen ankommer og velkomsthilsen ved direktør Maja Bauge, Kon-Tiki Museet

• Avdelingsleder og arkeolog Frode Kvalø, Norsk Maritimt Museum: Kort orientering om kulturmøter og eksperimentelle båtreiser

• Runar Jarle Wiik, Ten Thousand Images: Presentasjon av Mokenfolkets kultur, om seilasen som er gjennomført sommeren 2010 og om kulturmøtene underveis

• Vi trekker så inn i utstillingsområdet til Norsk Maritimt Museum for åpning av utstillingen om Kabangen og Mokenfolket

• Velkomsthilsen og korte orienteringer ved Espen Wæhle og Eyvind Bagle, Norsk Maritimt Museum

Avslutning ca kl 12
Kontakt:

Kon-Tiki Museet: Reidar Solsvik, arkivleder og forsker Kon-Tiki Museet, tlf 98 87 98 36.

Norsk Maritimt Museum: Eyvind Bagle, leder publikumsavdelingen, tlf 95 11 93 15.

Kon-Tiki Museet; Halfdan Tangen jr, markedssjef tlf 4737 52 60

Kongelig besøk fra Thailand


Kon-Tiki Museet hadde den store ære av å få besøk av Hennes kongelige høyhet Prinsesse Soamsawali av Thailand torsdag 29. juli. Prinsessen og hennes følge fikk en guidet tur i museet og innblikk i Thor Heyerdahls ekspedisjoner. Prinsessen tok selv bilder i museet og virket interessert i utstillingene og hadde selv flere spørsmål knyttet til Heyerdahls ekspedisjoner. I tillegg møtte Prinsesse Soamsawali museets maskot, Hvalhaien Tom, for anledningen var dette ingen ringere enn multikunstneren Geir Børresen. Prinsessen var hyggelig og virket glad og fornøyd over besøket. Museet fikk en flott gave av kongehuset. Besøket på Kon-Tiki Museet ble sendt på nasjonalt TV over hele Thailand fredahg kl. 20.00 lokal tid.

Foto:Royal Thai Embassy. Prinsesse Soamsawali på Kon-Tiki (photo)

Les også artikkel fra Scanpix
Steinalderbåt fra Thailand langs norskekysten i sommer!

Kon-Tiki Museet er engasjert i et maritimt prosjekt som har som siktemål å teste ut sjødyktigheten til Kabang båten fra Thailand. Ekspedisjonen starter 23. juli.

Reiseruten er fra Stavanger til Oslo. Ekspedisjonen ønsker også å drive kulturutveksling mellom norsk maritim historie og Mokenfolket, sjønomader som bor på Mu Kho Surin øyene i det nordlige Thailand og i Burma. Begge kulturene har levd med og av havet i tusener av år .Les mer om Kabang og steinalderbåten fra Thailand langs norskekysten i sommer

Følg reisen med Kabangen langs norskekysten
Miljølegenden Erik Dammann med robåt til Tall Ship Race

Erik Dammann fikk god støtte av Thor Heyerdahl da han i 1974 stiftet bevegelsen "Fremtiden i vpåre hender. Den miljøbevisste Dammann rodde likegodt til Kristiansand og for å overvære Tall Ship Race og hvor Erik Dammann mottok Erik Bys minnepris.
Kon-Tiki Museet gratulerer!!


På roturen (20 juli) skrev vi dette om Erik Dammann Les mer
RA II 1970 - 2010
Sommerutstilling!
Med Ra ekspedisjonene oppdaget Thor Heyerdahl at Atlanterhavet var sterkt forurenset. Hans miljøengasjement startet. Mer om dette i sommerutstillingen på Kon-Tiki Museet
Sommer på Kon-Tiki Museet - møt Hvalhaien Tom!

Kon-Tiki Museet har åpent alle dager i juni, juli og august fra 09.30 - 17.30.


Foruten å se utstillingene i museet kan du frem til søndag 8. august møte museets maskot, Hvalhaien Tom. (Ikke mandag 2. august).

Torsdag 29. juli fikk "Hvalhaien Tom" kongelig besøk fra Thailand. Se video. Beklager litt reklame i innslaget de første sekundene)

I butikken kan du også få en egen sommerrebus med oppgaver!


Barnas Kon-Tiki sider
Kon-Tiki Challenge 2011
Konkurranse for barn og ungdom.

Lag en reklamefilm, gjerne animasjon hvor du stiller et kristisk blikk på myndighetenes håndtering av miljøet. Se film med Alex Rosèn og les mer om Challenge 2011
For andre gang arrangerer Kon-Tiki Museet i samarbeid med Norsk Maritimt Museum og Kulturhistorisk Museum i Oslo "Early Man and the Ocean" I år er også Frammuseet med. EMO er både en filmfestival og en faglig konferanse. Årets tema er "Social Significance of Ocean Voyages.
Mer info: Early Man and the Ocean 2010
Plastiki
Olav Heyerdahl har deltatt i en miljøekspedisjon over Stillehavet nylig. Les mer om Plastiki!
 GAMLE NYHETER FRA KON-TIKI MUSEET - KLIKK HER