16/04/2014

The Kon-Tiki Museum
in your language!

Kon-Tiki - short history

Kon-Tiki - short history

Kon-Tiki - short history

Kon-Tiki - in finnish


BLI MED Å LAGE UTSTILLING !

Bli med å bidra til spennende utstilling på Kon-Tiki Museet
Har du Tiki-effekter til låns kan du bli bidragsyter til neste sommers utstilling på Kon-Tiki Museet


Thor Heyerdahl verdenskjente ekspedisjoner viste at folk allerede for tusener av år siden kunne ha benyttet verdenshavene som viktige ferdselsårer for kontakt mellom kontinentene, har begeistret en hel verden, og irritert endel forskere.
Mest kjent er nok Kon-Tiki ekspedisjonen hvor publisiteten nådde alle verdenshjørner. Boken om ferden ble etter hvert oversatt til mer enn 70 språk, mye takket være at filmen om ekspedisjonen vant Oscar i 1951. En ikke så meget kjent konsekvens av Kon-Tiki ferden ble den såkalte Tiki effekten

Tiki kulturen tok av da Amerikanske soldater kom hjem fra Stillehavet og brakte med seg souvenirer og smaker fra Hawaii og andre øyer i området.

Spesielt populært ble tiki barer der man lagde drinker med ananas og rom som hovedingredienser og tiki restauranter hvor man serverte mat og hadde interiør inspirert av Sydhavet.
Kon-Tiki ferden og den populariteten som boken og filmen oppnådde var med å spre tiki fenomenet i Amerika og til andre land. Senere da Heyerdahl hadde vært på Påskeøya bidro filmen og boken Akuaku til en ny vitalisering av denne subkulturen. Dette spredde seg også til Norge der Kon-Tiki restauranten på Sjølyst i mange år eksponerte denne kulturen og i de siste årene har Akuaku bar på Grünerløkka tatt opp igjen arven fra 1940 til 1960 tallet.
Utstillingen Tiki Effekten på Kon-Tiki museet sommeren 2009 (31 mai-30 september) kommer til å vise hvordan fenomenet oppsto og hvordan det spredde seg.
Vi tenkte at det rundt omkring i de tusen hjem ligger effekter fra 1950 og 1960 tallet, enten fra Norge eller fra norske sjømenn som har vært på reise. Disse effektene ønsker Kon-Tiki Museet å låne. De som bidrar med effekter til utstillingen vil selvsagt bli invitert til åpningen av utstillingen sammen med sin familie eller venner.

Effekter kan være menyer, coctailpinner, og fyrstikkesker fra Kon-Tiki restauranten på Sjølyst eller fra andre tiki barer og restauranter omkring i verden. Det kan være modeller av Kon-Tiki flåten som folk har laget selv som barn. Kanskje ligger det også noen av mange kino- eller reklameplakater for Kon-Tiki boken og filmen, eller en av de mange gjenstander eller leskedrikker og sukkertøy som etter hvert bar navnet Kon-Tiki?

Hvis du har noe som du tror kan være av interesse for museet kontakt Kon-Tiki Museet, ved Reidar Solsvik, tel. 23086776 eller Reidar.Solsvik@kon-tiki.no.

Pressekontakt: Halfdan Tangen jr, 23 08 67 63 eller 47 37 52 60, Kon-Tiki Museet, Bygdøynesveien 36, 0286 Oslo