Arkiv og samlinger

Thor Heyerdahl (1914 - 2002) er en av historiens mest kjente oppdagere.
Hans ekstraordinære liv og ekspedisjoner slutter aldri å inspirere.

Snarveier

Kon-Tiki-museets arkiv og bibliotek

Kon-Tiki-museets arkiv og bibliotek har en rekke dokumentarkiver, bok- og fotosamlinger, i tillegg til gjenstander og arkeologiske prøver fra Thor Heyerdahl og museets eget feltarbeid.


Arkivet er delt inn i 4 seksjoner

Bengt E. Danielssons bibliotek og arkiv, Edwin N. Ferdons Stillehavsarkiv, Knut M. Hauglands arkiv og Bibliotheca Polynesiana.

Bengt E. Danielsson bibliotek og arkiv

Bengt Emmerik Danielsson (06.07.1921 – 04.07.1997), var en svenskfødt antropolog, forfatter, politisk aktivist og eventyrer.

I 1947 ble han med Thor Heyerdahl på den berømte Kon-Tiki-ekspedisjonen. Danielsson bosatte seg senere i Papehue på Tahiti, hvor han tilbrakte mer enn tretti år. Her skrev han også de fleste av sine 26 bøker.

Bengt Danielsson-arkivet består av et bibliotek, et omfattende dokumentarkiv og en fotografisk samling på mer enn 50.000 gjenstander.

Foto: Bengt Danielsson

Edwin N. Ferdons Stillehavsarkiv

Edwin N. Ferdon var arkeolog på Thor Heyerdahls arkeologiske ekspedisjon til Påskeøya og Øst-Stillehavet i 1955-56. Ferdon, en spesialist i ecuadoriansk arkeologi, skrev senere tre bøker om historisk observasjon av polynesiske øykulturer.

Kon-Tiki-museet har Edwin N. Ferdon's Pacific Archive.

En hoveddel består av Polynesian Ethnohistory Project, som indekserer historisk observasjon av kultur på forskjellige polynesiske øyer funnet i tidsskrifter fra tidlige oppdagere. Arkivet inneholder også manuskripter, korrespondanse, bilder og felt- og forskningsnotater fra hans arbeid i Stillehavet.

Foto: Ed Ferdon (venstre) med den chilenske arkeologen Eduardo Sanchez, på Raivavae i 1956.

Foto: Knut Haugland på Anakena, Rapa Nui, 1986.

Knut M. Haugland arkivet

Knut Magne Haugland grunnla Kon-Tiki-museet i 1950, og gjorde det til den mest populære turistattraksjonen i Oslo. Han var museumsdirektør fra 1950 til 1990, da han ble styreleder.

Under andre verdenskrig tjenestegjorde Knut M. Haugland i "Kompani Linge" og deretter i den norske delen av SOE i Storbritannia. Haugland deltok i det berømte raidet på tungtvannsanlegget på Rjukan, og var dekorert soldat. Han tjenestegjorde i Luftforsvaret til han gikk av i 1983, de siste tjue årene som direktør for Forsvarsmuseet.

Arkivet sortert i 48 bokser inneholder brev, notater og papirer som gjenspeiler hans doble interesser i Kon-Tiki-museet og hans militære karriere.

Bjarne Kroepelien i et fotostudio på Papaete under oppholdet i 1918.

Bibliotheca Polynesiana
Bjarne Kroepeliens boksamling

Bjarne Kroepelien, en ung forretningsmann fra Bergen, Norge, hadde til hensikt å reise til Sør-Amerika i 1918, for å bygge opp sin CV, da han ble lokket på en tur til Tahiti, mens han var i San Francisco.

På Tahiti ble Kroepelien venn med høvding Teriieroo a Teriierooiterai, og bosatte seg en tid i Papenoo-dalen. Under oppholdet hans plaget et utbrudd av spanskesyken øya og blant de døde var Kroepeliens kjæreste Tuimata.

Han kom tilbake til Oslo og til hennes minne begynte Kroepelien å samle bøker om Fransk Polynesia.

Som ung student fikk Thor Heyerdahl sin første kunnskap om polynesisk lesning gjennom disse bindene.

Katalog over Kroepelien samlingen

Kroepeliens boksamling utviklet seg til en av de største og mest verdifulle private boksamlingene på Fransk Polynesia for sin tid, bestående av ca. 4.500 varer.

Kroepelien bibliotek eies av Oslo Universitet, men gjøres tilgjengelig for forskere ved Kon-Tiki-museet. Thor Heyerdahl fikk tilgang til dette biblioteket, da han som student i zoologi ved Universitetet i Oslo begynte å planlegge sin første ekspedisjon til Fatuhiva i Marquesas-gruppen.

Det mest verdifulle trykket er en komplett samling av Le Sourire, en avis utgitt av Paul Gauguin på Tahiti i 1918-19. Originalen er sikret i samlingen av sjeldne trykk ved Oslo Universitetsbibliotek.

Katalog over “Kroepelien-samlingen” eller “Bibliotheca Polynesiana”, av Svein A.H. Engelstad, Universitetsbiblioteket i Oslo finner du nedenfor.