Fem tusen nye bilder i arkivet!

Kon-Tiki-museet har beriket sitt arkiv med 5.000 nye fotografier av Thor Heyerdahls liv, arbeid og reiser. Bildene er samlingen til den fremragende italienske fotografen Walter Leonardi, og stammer hovedsakelig fra 1980- og 1990-tallet.

Tilgjengelig for journalister og forskere ved Thor Heyerdahl-arkivet.

Walter Leonardi og Thor Heyerdahl

Foto og film er en viktig del av arven til Thor Heyerdahl

Kon-Tiki-ekspedisjonen i 1947 gjorde Thor Heyerdahl (1914–2002) til et kjent navn over hele verden, og han ble den mest kjente nordmannen i sin tid. Heyerdahl har siden blitt en historisk skikkelse; i 2011 ble ThorHeyerdahl-arkivet skrevet inn i UNESCOs Memory of the World-register.

Vågale havkryssinger i primitivt håndverk gjorde Thor Heyerdahl berømt, men det han vil bli husket for er hans unike historiefortellings evner og fantastiske historier som berørte mennesker i alle verdenshjørner.

Riktige bilder og filmopptak var fra starten ekstremt viktig for Thor Heyerdahl, formidleren, og siden 1950 har Kon-Tiki-museet brukt dette materialet til å videreformidle Heyerdahls historie til over 17 millioner besøkende.

Walter Leonardi-samlingen

Thor Heyerdahl-arkivet inneholder alt det visuelle materialet fra hans første ekspedisjon til Fatu Hiva i 1937, gjennom Kon-Tiki-, Aku-Aku- og Ra-ekspedisjonene, og frem til Tigris-reisen i 1978. Arkivets innhold ble personlig donert av Heyerdahl.

I tillegg har museet aktivt samlet inn bilder knyttet til hans liv og virke. Den internasjonalt anerkjente portrettfotografen Walter Leonardi (f. 1945) jobbet tett med Heyerdahl i over 25 år. Samarbeidet deres resulterte i en stor mengde fotografier av høy kvalitet fra ekspedisjoner, andre reiser og private møter. Disse bildene fyller et tomrom i Kon-Tiki-museets egen samling.

Thor Heyerdahl sammen med en tuareg ved Tassili, Sør-Øst Algerie.

I løpet av sin karriere har Walter Leonardi jobbet for så høyprofilerte publikasjoner som LIFE Magazine, National Geographic, Newsweek og Time. Leonardi er spesielt kjent for sine karakteristiske portretter av kjente personer, spesielt filmstjerner. Senere i karrieren ble han professor i fotografi ved Istituto Europeo di Design i Torino, Italia.

Walter Leonardis samling består av nesten 5.000 fotografier tatt på Thor Heyerdahls reiser og ekspedisjoner til Påskeøya, Peru, Sør-Amerika, Egypt og Pakistan. I tillegg til bilder fra ekspedisjoner og reiser, er det bilder som skildrer Heyerdahls liv i den italienske landsbyen Colla Micheri, hvor han slo seg ned i 1958. Samlingen er unik, og mange fotografier dokumenterer sluttfasen, mellom 1984 og 1998, av Heyerdahls aktive liv.

Det var derfor en betydningsfull og viktig anledning da Walter Leonardi og Kon-Tiki-museet inngikk en avtale om anskaffelse av 5.000 digitale bilder knyttet til Thor Heyerdahl i 2019.

Oppkjøpet er gjort mulig med økonomisk støtte fra Norsk Kulturråd, i tillegg til museets egne ressurser. Bildene er nå ivaretatt for ettertiden!

Forrige
Forrige

Uncovering Pacific Pasts Et samarbeid

Neste
Neste

Hvite guder, hvite forskere, hvite løgner