Uncovering Pacific Pasts Et samarbeid

Gjenstander har mange historier å fortelle. Historiene til deres skapere og deres bruk, historier om utveksling.

Uncovering Pacific Pasts

Uncovering Pacific Pasts er et unikt samarbeid mellom 25 museer og forskningsinstitusjoner i Stillehavet, Amerika og Europa for å fortelle historier om utviklingen av arkeologisk forskning i regionen. Hver institusjon har en liten utstilling som forteller en del av den store historien.

Utstillingen Uncovering Pacific Pasts fokuserer på å avsløre historiene om hvordan gjenstandene som ble vist ble tolket og omtolket av samlere og arkeologer i fortiden. Dette er en måte å utforske ideene, menneskene og nettverkene som var sentrale i utviklingen av arkeologidisiplinen og som fortsetter å påvirke måtene vi alle forstår Stillehavets dype historie.

Utstillingen er organisert av professor Matthew Spriggs fra Collective Biography of Archaeology in the Pacific (CBAP) Project. Prosjektet var basert på School of Archaeology and Anthropology, College of Arts and Social Sciences ved Australian National University i Canberra, Australia.

Få tilgang til alle utstillingene og se gjenstandene som er brukt i forskningen nedenfor.

Utstillingen på Kon-Tiki-museet

Utstillingen vår presenterer Thor Heyerdahls rolle med å introdusere moderne underjordisk arkeologi til øyer i det sørøstlige Stillehavet, og den lite kjente rollen han og Kon-Tiki-museet spilte i utviklingen av et arkeologisk forskningsprogram for Marquesasøyene etter den 11. Pacific Science Congress i 1961 i samarbeid med The Bishop Museum.

Thor Heyerdahl presenterer en artikkel på den 11. Pacific Science Congress i Honolulu, 1961.

I løpet av 1955 og 1956 organiserte og ledet Thor Heyerdahl den privatfinansierte norske arkeologiske ekspedisjonen til Påskeøya og Øst-Stillehavet. Ekspedisjonen foretok arkeologiske utgravninger, hovedsakelig på Rapa Nui, men også på Pitcairn, Raivavae, Rapa Iti, Hiva Oa og Nukuhiva. Feltarbeid på Rapa Nui utviklet den første lydkulturelle kronologien på øya, og var et solid grunnlag for fremtidig forskning i flere tiår.

Utgraving ved Paeke, Taipi-dalen, Nukuhiva, 1956.

På den 11. Pacific Science Congress i Honolulu i 1961 ble Thor Heyerdahl involvert i å utvikle et arkeologisk forskningsprogram for Marquesasøyene. Kon-Tiki-museet, som først hadde blitt et permanent museum i 1956, finansierte to arkeologiske feltarbeidsekspedisjoner til Hiva Oa i 1963. Samme år publiserte den amerikanske antropologen imidlertid en anmeldelse av 1955-56-ekspedisjonens monografi Archaeology of Easter Island (1961) ). Heyerdahl betraktet anmeldelsen som et bevisst angrep for å smøre på den profesjonelle jobben som ble gjort av de fem ekspedisjonsarkeologene. For å forsvare omdømmet til vennene sine trakk Thor Heyerdahl seg fra prosjektet. De to ekspedisjonene planlagt av Kon-Tiki-museet ble gjennomført, men prosjektet mistet drivkraften, berømmelsen og talentet for organisering og finansiering som Thor Heyerdahl kunne gi.

Archaeology of Easter Island

Forlagets annonse for Thor Heyerdahl (og hans samarbeidspartnere) mest betydningsfulle vitenskapelige utgivelse: Archaeology of Easter Island, publisert i 1961.

Hvordan se utstillingen?

På grunn av nedstengning av de fleste sosiale, kulturelle og forretningsmessige aktivitetene i Norge, som følge av spredningen av Covid-19, er museet stengt inntil restriksjonene er opphevet.

Du er hjertelig velkommen til å se utstillingen, som vil være åpen i tre måneder etter at museet gjenåpner. I mellomtiden kan du lese en kort artikkel skrevet for prosjektet Uncovering Pacific Pasts: Thor Heyerdahl og Kon-Tiki-museets forskning i Marquesas og på Påskeøya 1955-63.

Hold deg trygg, og hold kontakten!

Forrige
Forrige

Rasisme i Thor Heyerdahls teorier?

Neste
Neste

Fem tusen nye bilder i arkivet!